top of page
Startsida / Specialisttandvård / Behandlingar
Har du frågor? Vi hjälper dig!
Hör av dig till oss
specialisttandvard-1600x715.jpg

Behandlingar - Specialisttandvård

De flesta felställningar av tänder/bettavvikelser är av mindre omfattning och behöver nödvändigtvis inte behandlas. Många avvikelser går i arv, som till exempel avsaknad av anlag till permanenta tänder och underbett. Andra kan bero på sugovanor eller t ex svårigheter att andas med näsan under uppväxten. I Sverige bedöms cirka en fjärdedel av alla barn och ungdomar att ha tillräckligt stort behov av behandling att de erbjuds avgiftsfri tandreglering (s.k. tandregleringscheck).

Tidpunkt för behandling

Graden och typen av bettavvikelser kan variera. Vissa avvikelser bör behandlas tidigt (7-11 år), men i de allra flesta fall är det bättre att avvakta till dess att samtliga vuxentänder har kommit fram (12-14 år). I vissa fall måste man invänta avslutad tillväxt. Det går även att få tandregleringsbehandling som vuxen.

Typ av tandställning

Beroende på vilken typ av avvikelse som ska korrigeras, kan tandreglering göras med avtagbar eller fastsittande tandställning.

 

I lämpliga fall kan behandling göras med genomskinliga avtagbara skenor, s.k. aligners såsom Invisalign, men i de flesta fall sker behandlingen med s.k. fast apparatur, ofta på utsidan men ibland även på insidan av tänderna. Dessa apparaturer kan variera beroende på vilken teknik som används. Den fastsittande tandställningen kan även fås med estetiska/vita fästen.

Vi arbetar med flera olika moderna behandlingstekniker och apparaturer. Vad som passar just dig avgörs av specialisten, i samråd med dig.

Mer information
bottom of page